085-0683443 info@vimenz.nl

Veel mensen ervaren door de dreiging van het coronavirus gevoelens van angst en onveiligheid. Hoe kun je hen als psycholoog daarin steunen? 

We kunnen er niet omheen: het coronavirus rukt op in Europa en het is waarschijnlijk een kwestie van tijd tot het eerste besmettingsgeval in Nederland zich aan zal dienen.

Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen wordt voorzien van de juiste feiten en informatie. Maar mensen kunnen ook behoefte hebben aan hulp of tips over hoe om te gaan met gevoelens van stress en angst. De rol van psychologen kan daarom, met de groei van de epidemie, van steeds groter belang worden bij het omgaan met cliënten die deze emoties ervaren. Het is goed om daar als professional op voorbereid te zijn en daar helpen we jullie graag bij.

Om dat adequaat te kunnen doen, willen we inventariseren welke kennis op dit (sectie-overstijgende) vakgebied al aanwezig is bij onze leden. Daarom deze oproep: ben jij of ken jij vakgenoten met kennis en expertise over hoe psychologisch om te gaan met angst voor het virus? We zoeken daarbij vooral naar antwoorden op onderstaande vragen:

  • De media staan vol met berichten over het coronavirus, hoe kunnen mensen het beste omgaan met al dat nieuws en/of dit nieuws op de juiste waarde schatten?
  • Wat adviseer je mensen wanneer ze angstig zijn/worden voor het coronavirus?
  • Heb je nog andere tips en tricks?

We denken bijvoorbeeld aan psychologen werkzaam op het gebied van psychotrauma, psychologen met kennis van het effect van groepsonveiligheid, of vakgenoten die ervaring hebben met hypochondrie. Maar ook psychologen met expertise op het gebied van de werking van massa-communicatie of gedrag bij gevoelens van onveiligheid kunnen zich melden. Kortom: we oriënteren ons vooralsnog heel breed.